View Full Version : Як виглядає та межа, коли пляма на шкірі — уже не просто пляма?
SerhiiKovalski
27-06-2025, 20:31
У мене була така історія — у батька на плечі з’явилася темна пляма, яка з роками стала трошки нерівною, почала лущитись. Але він усе повторював: «Та нічого, то від сонця». Ніхто не парився, поки знайома лікарка не побачила — і за пів години ми вже записувались на біопсію. Це виявилась меланома. І знаєш, мені досі моторошно, бо ми ж дивились на неї кілька років.
Yuriy_Hrynevsky
27-06-2025, 20:52
Оце “та нічого” — знайома історія. Я свого часу думав, що рак шкіри — це щось рідкісне. А виявляється, що це одна з найагресивніших форм онко. І, що найстрашніше, її ж видно! Вона просто є — на тілі. Але ми не навчені звертати увагу. Добре, що зараз більше таких матеріалів з’являється — бо якщо не лякатись, а пояснювати, то люди, може, й не тягнутимуть до останнього.
Viktor_Koroviak
27-06-2025, 20:55
Так, і ось знайшов дуже конкретну статтю, де пояснено, чому меланому називають “королевою онкології”, як її розпізнати й що робити, якщо є підозра.
https://gmka.org/uk/articles/melanoma-koroleva-onkologiyi-chy-peremozhenyj-vorog/
Без зайвого страху, з ілюстраціями, простою мовою. От якби такі тексти з'являлись у стрічці частіше, багато життів можна було б урятувати.
Бо рак — не завжди вирок, якщо встиг побачити його в дзеркалі.
SerhiiKovalski
27-06-2025, 21:00
Слухай, дякую за посилання. Я от зараз теж глянув на себе після цієї розмови. І знаєш, справді є кілька родимок, які змінювались. Не факт, що щось серйозне — але піти перевіритись точно не зайве.
Yuriy_Hrynevsky
27-06-2025, 21:04
Ага. Тим паче, що це справа 15 хвилин. А коли вже щось — кожен день може мати значення. Тому краще вже хай дерматолог посміється, ніж потім онколог мовчатиме.
Copyright ©2000 - 2025