![]() |
|
![]() |
#2 |
Старожил
|
![]()
забіліли снігами у матері коси,
тане синь волошкова у затінку вій. у моєму дворі розходилася осінь, а на маминій стежці мете сніговій. на стежині тій тернів набралось доволі: револіцій і воєн – на десять віків, і біди, як орлинців у дикому полі, і роботи важкої на сотню років. хто б зумів пережити все те окрім мами, лихоліття і втрати, недуги і біль? забіліли матусині коси снігами, вимиває волошкові зіроньки сіль. а вона, наша мати, маленька та сива, не втрачає надії на кращі часи і радіє онуками, доньками, сином, бо без снігу в душі він лише для коси. все у матері завжди до толку, до ладу, і в господі, і в хаті усе до пуття. дати їм, матерям нашим правду і владу – було б дітям і внукам щасливе життя.
![]() |
#3 |
Старожил
|
![]()
Не завжди для того потрiбно багато,
щоб генiя людство могло пам’ятати. Як часто достатньо одного дiяння, аби у потомкiв зажити визнання. Одним лише вiршем зумiв би поручник назавжди ввiйти у росiйський пiдручник, хоч мав i поеми, i драми, й романи, що теж заслуговують вiчної шани, та вибухнув вiршем по смертi Поета i тим заслужив собi многая лєта. I можна на музику винести бiль, аби з Марсельєзи пiднявся де Лiль. Усе генiальне не робиться двiчi, погляньмо на музу ристалищ i сiчi: одну лише битву, але Куликовську, вiн виграв, рятуючи землю Московську, i генiєм вирiс не тiльки Донським, а лицарем, свiту усьому близьким. Та море немiряне кровi й пiдлоти пiдгрунтям стає найбридкiшiй мерзотi: щоб Гiтлером стати або Чiнгiзханом потрiбно всi землi пройти ураганом, палити i нищити вiчне й святе, i свiт не забуде нiколи про те. Злодiї i генiї входять в iсторiю в портретах, романах, вiршах, ораторiях, та з чого б i звiдки вони не постали, в iсторiї рiзнi у них п’єдестали.
![]() |
#4 |
Старожил
|
![]()
я розкажу тобі казку, а ти
слухай уважно і зважуй чом у чоботях гуляють коти, хто для принцеси будує мости, звідки витрушують сажу. слухай, як в полі травиця росте, мишки шкребуться у клуні, тихо павук павутину плете... думай, для чого яйце золоте курочка знесла бабуні. слухай про силу й відвагу орлів, про горошину з перини, слухай пригоди заморських послів, думай, для чого дванадцять голів мав ненажера-горинич. я розкажу тобі казку, а ти думай з малої години звідки неправда іде у світи, як без неправди у правді рости, як дорости до людини.
![]() |
#5 |
Ветеран
|
![]() * * * мой день беспутен и нелеп: у нищего прошу на хлеб, богатому даю на бедность, в иголку продеваю - луч, грабителю вручаю - ключ, белилами румяню бледность. мне нищий хлеба не дает, богатый денег не берет, луч не вдевается в иголку, грабитель входит без ключа, а дура плачет в три ручья - над днем без славы и без толку.
![]() |
#6 |
Старожил
|
![]()
мене малого на руках
не підкидав до стелі тато. ростив із мене козака старий дідусь. їх небагато лишалося тоді в селі. війна, про що тут не казати, зуміла й не таких вузлів в дитячих душах нав’язати. на тій далекій вже війні після вселенського содому повезло батькові й мені: живим вернувся він додому. він старшим став і я підріс. війна ж свою зробила справу, пішло між нами все навкіс, мені вбачалося по праву серед усіх чоловіків (признати й досі не боюся) багато довгих ще років мав найріднішим я дідуся. нелегко батькові було на ту, мабуть змиритись втрату. війна задимленим крилом таки черкнула нашу хату. давно вже батько мій помер, а я дітей підняв на ноги, та серцем хворим лиш тепер пізнав усі його тривоги.
![]() |
#7 |
Старожил
|
![]()
Перевтомлене мiсто давно спочива,
тiльки потяг нiчний десь несе перестуки. Пише жiнка вiршi, не даються слова, не зливаються в щиру мелодiю звуки. Перечеркує в зошитi знову рядки - не з словами воює нiчна поетеса... не побачать тих творiв наївно-гiрких нi подруги замiжнi, нi рiднi, нi преса. Нiжнi пальцi стискають в руках олiвця, похилилась в задумi на стiл головою, ледь на скронях бринить сивина у творця, не з словами воює вона, а з собою. Пише жiнка вiршi, бо втомилась душа, переповнилось серце тривожним чеканням. Перестуки колiс десь далеко спiшать та не хочуть нiяк привезти їй кохання.
![]() |
#8 |
Читатель
Повідомлення: 56
|
![]()
пьяными пальцами по клавишам
дрожь признания и в отчаянии руку кладёшь на плечо мне так горячо, не для нас не про нас будут петь небеса голоса сорвут, но не нам, пополам, и пропадом шёпотом нежным небрежным прикосновением неважным словно журавлик бумажным откровением для тебе моя боль будет. ю.а
![]() |
![]() |
Мітки |
бодлер любит ва-ау, борода упорот |
Опції теми | |
Опції перегляду | |
|
|