![]() |
![]() |
#1 |
Юзер
Повідомлення: 1
|
![]()
Сучасні бойлери — це не лише зручність у побуті, а й потенційне джерело небезпеки, якщо виробник або власник нехтує системами безпеки. Саме тому я вирішив детально розібратися, які функції захисту повинні бути обов’язковими для будь-якого водонагрівача, особливо якщо він встановлений у квартирі або приватному будинку, де мешкає родина з дітьми. Досвід показав, що просте нагрівання води — лише верхівка айсберга у конструкції бойлера. Головне — це те, наскільки він здатен попередити аварійні ситуації.
Перш за все, мене цікавило, чи здатен бойлер самостійно відключитися при перегріванні. Виявилося, що сучасні моделі обов’язково мають термостат і термозахист: https://itc.ua/ua/articles/yak-obrat...pertiv-venkon/. Це дозволяє уникнути ситуацій, коли вода доходить до критичної температури, здатної спричинити опіки або пошкодити внутрішній бак. Під час особистого вибору я звертав увагу і на наявність зворотного клапана, який запобігає витіканню гарячої води назад у систему при відключенні водопостачання. Цей елемент здається дрібницею, але насправді має велике значення для стабільної роботи пристрою. Ще однією важливою функцією, яка повинна бути в бойлері, є захист від надлишкового тиску. При постійному нагріванні вода розширюється, тиск всередині бака зростає, і без спеціального клапана це може призвести до протікання або навіть вибуху. У моєму випадку я мав змогу переконатися, що така функція дійсно працює: одного разу тиск у системі перевищив норму, і саме аварійний клапан запобіг серйозним наслідкам. Не менш важливо, щоб бойлер мав захист від накипу та корозії. Сучасні моделі зазвичай оснащені магнієвим анодом, який бере на себе негативний вплив жорсткої води. Я особисто регулярно перевіряю стан анода, щоб продовжити термін служби приладу. З часом розумієш, що без належної профілактики навіть найкраща модель вийде з ладу. Також важливою виявилась функція «сухого ходу» — захист від включення нагрівального елемента без води. Одного разу мені довелося мати справу з аварійною ситуацією через перекритий подачу води: саме ця функція вберегла ТЕН від згоряння. З власного досвіду можу сказати, що при виборі бойлера не варто економити на безпеці. Краще обрати модель, де вже передбачені всі необхідні функції захисту, ніж потім шукати шляхи розв'язання проблем. Безпека в побуті починається з усвідомленого вибору техніки. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|